Posted on

Pszenica jest jednym z najbardziej znanych zbóż i jedynie na terenie Europy uprawa tego gatunku wynosi aż czterdzieści siedem procent. Pszenica potrzebuje najwyższej jakości gleby. Duże ma również wybór stosownego przedplonu, a więc rośliny, która wyrasta na polu przed zasianiem na nim tzw następczej rośliny. W przypadku pszenicy najlepiej sprawdzają się te z rodziny strączkowatych i oleistych. Materiał siewny należy uprzednio znakomicie przygotować, między innymi ochronić przed potencjalną łamliwością w późniejszym czasie.

Jak należy rozsiewać nasiona? Kluczowa zasada opowiada, aby plony nie zostały w przyszłości gęsto rozmieszczone. Nasiona pszenicy będące w glebie zbyt blisko siebie muszą walczyć o wodę i inne składniki odżywcze (co jest utrudnione przykładowo w w czasie suszy). W dodatku ciasne umiejscowienie produktu siewnego sprzyja pojawianiu się chorób a oprócz tego znacznie ogranicza równomierne dojście światła do łanu. Jeśli termin wysiewu z jakichś względów się trochę opóźnił, liczbę nasion musimy trochę zwiększyć (mniej więcej 10-20% więcej niż wykazuje norma wysiewu w zaplanowanym terminie). Siew pszenicy z reguły powinien odbywać się na głębokości od 2 do 4 cm. Odległość pomiędzy rzędami musi zaś mieć od ośmiu do piętnastu cm.

Pszenica jest niewątpliwie rośliną bardzo wymagającą i mimo to uprawa tego zboża nie wlicza się do najtrudniejszych, to w ostatnich latach posiada na nią wpływ sporo czynników, a przede wszystkim: szybkie zmiany pogodowe i duże wahania temperatur, których kilkanaście lat temu nie doświadczaliśmy w aż tak dużym stopniu

Czytaj więcej: odmiany jęczmienia ozimego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *